Aronija je povezana sa regulacijom insulina, sprečava nagle skokove i opadanje nivoa šećera u krvi što je od velike koristi dijabetičarima.
Antocijani bobica vrste Aronia melanocarpa i preparata načinjenih od njih, ispoljavaju povoljno delovanje u preventivi i kontroli diabetes mellitus tipa II, kao i komplikacija izazvanih ovim oboljenjem.
Serijom studija na aroniji utvrđeni su sledeći povoljni efekti:
- Uticaj na sniženje nivoa šećera u krvi
- Uticaj na smanjenje nivoa triglicerida u krvi
- Uticaj na smanjenje ukupnog nivoa holesterola
- Uticaj na normalizaciju nivoa glikoziliranog hemoglobina
Ovo čini plod aronije i preparate sačinjene od ploda, pogodnim za tretman kod bolesti metabolizma. Podesna forma za unos je matični sok aronije.
Eksperimentalno je dokazano dnevni unos soka do 200ml u trajanju od 3 meseca povoljno deluje na sniženje šećera u krvi, čak i kod insulin zavisnih pacijenata.
Povoljni efekti pripisuju se visokom sadržaju polifenola, pre svega antocijana i proantocijanidina.