Aronija štiti srce

Nepravilna ishrana koja je bogata industrijskim mastima i šećerima, kao i smanjena fizička aktivnost dovode do povećanja holesterola, triglicerida i glukoze u krvi i do oštećenja krvnih sudova srca ili mozga.

Naučna istraživanja su pokazala da aronija i njene lekovite komponente štite od zapaljenje krvnih sudova i stvaranje trombova ili ugrušaka. Konzumiranjem proizvoda od aronije tokom ili posle obroka sebe možete zaštititi se ove vrednosti se snižavaju, i time otklanjaju glavni uzroci infarkta.

Plod aronije i standadizovani preparati sačinjeni od njega pokazuju pozitivan uticaj na više faktora rizika za nastanak kardio vaskularnih bolesti kao što su:

  • smanjenje krvnog pritiska i pozitivan uticaj na metaboličke promene kod arteroskleroze,
  • ađuvantana terapija kod sekundarne ishemije srca,
  • smanjenje rizika od infarkta miokarda,
  • uticaj na smanjenje nivoa glukoze, homocisteina i fibrinogena u serumu,
  • pozitivno delovanje na smanjenje nivoa lipida u krvi (trigliceridi, ukupni holesterol)
  • pospešivanje i stimulacija zaštitnih procesa na ćelijama endotela krvnih sudova, što dovodi do poboljšanja njihove funkcije u organizmu.

U eksperimentalnim, prekliničkim i kliničkim studijama najčešće je ispitivan efekat standardizovanog matičnog soka ili ekstrakata obogaćenih flavonoidima.

Kao farmakološki aktivne komponente odgovorne za ovo delovanje takođe su izdvojene polifenolna jedinjenja.

Scroll to top
English EN Srpski јezik SR
Select your currency
RSD Srpski dinar
EUR Euro