Nepravilna ishrana koja je bogata industrijskim mastima i šećerima, kao i smanjena fizička aktivnost dovode do povećanja holesterola, triglicerida i glukoze u krvi i do oštećenja krvnih sudova srca ili mozga.
Naučna istraživanja su pokazala da aronija i njene lekovite komponente štite od zapaljenje krvnih sudova i stvaranje trombova ili ugrušaka. Konzumiranjem proizvoda od aronije tokom ili posle obroka sebe možete zaštititi se ove vrednosti se snižavaju, i time otklanjaju glavni uzroci infarkta.
Plod aronije i standadizovani preparati sačinjeni od njega pokazuju pozitivan uticaj na više faktora rizika za nastanak kardio vaskularnih bolesti kao što su:
- smanjenje krvnog pritiska i pozitivan uticaj na metaboličke promene kod arteroskleroze,
- ađuvantana terapija kod sekundarne ishemije srca,
- smanjenje rizika od infarkta miokarda,
- uticaj na smanjenje nivoa glukoze, homocisteina i fibrinogena u serumu,
- pozitivno delovanje na smanjenje nivoa lipida u krvi (trigliceridi, ukupni holesterol)
- pospešivanje i stimulacija zaštitnih procesa na ćelijama endotela krvnih sudova, što dovodi do poboljšanja njihove funkcije u organizmu.
U eksperimentalnim, prekliničkim i kliničkim studijama najčešće je ispitivan efekat standardizovanog matičnog soka ili ekstrakata obogaćenih flavonoidima.
Kao farmakološki aktivne komponente odgovorne za ovo delovanje takođe su izdvojene polifenolna jedinjenja.