Bolesti i štetočine u zasadu aronije

Aronija nije osetljiva na neke posebne bolesti i štetočine, odnosno do sada nisu otkriveni paraziti tipični za ovu vrstu, koji bi mogli naneti veliku štetu.

S vremena na vreme u zasadu aronije se mogu uočiti oštećenja izazvana razvojem gljivica ili delovanjem insekata koji napadaju druge vrste voćaka, posebno iz familije Rosaceae.

Među parazitima koji se sporadično javljaju treba izdvojiti mrazovca [Operophthera brumata L. (Geometridae)], čija se larva hrani cvetnim pupoljcima i mladim listovima i oštećuje plodove sitnim urezima.

Biljku može napasti i crveni pauk (Panonychus ulmi), a simptomi su slični kao i kod drugih voćaka. Neki autori ističu pegavost lista izazvanu gljivicom Phyllosticta sp. i moniliozu, koju uzrokuje Stromatinia aucuparia. Što se tiče viroza, u Finskoj je nedavno izolovan izometrijski virus koji izaziva pojavu nekrotičnih prstenova na listovima i koji se prenosi semenom i sokovima.

Ipak, ni u Evropi, ni u azijskom delu Rusije na plantažama aronije nije utvrđena potreba za zaštitom. Otuda je plod veoma zdrav, čak i kao medicinski proizvod, jer na njemu nema ostataka pesticida. Biljku ne napadaju čak ni više životinje, poput glodara i ptica, jer im sveži plodovi organoleptički nisu privlačni.

Ministarstvo za ekologiju i zaštitu životne sredine u Poljskoj subvencionira proizvodnju aronije sa 170 €/ha za proizvodnju voća bez upotrebe pesticida.

Scroll to top
English EN Srpski јezik SR
Select your currency
RSD Srpski dinar
EUR Euro