Morfologija aronije

Morfološke osobine aronije

Aronija raste u obliku žbuna koji može da dostigne visinu i do 4m.

Kultivisane biljke, razmnožene vegetativno, rastu 1-1,5 m visine na peskovitim terenima, odnosno 2-3 m na bogatijim zemljištima. Prečnik žbuna iznosi maksimalno 2,0 m, u početku je zbijen, da bi kasnije kad prorodi počeo da se širi.

Korenov sistem je veoma razvijen, a pretežno ga čine tanki površinski korenovi. Najveći deo korenova nalazi se na dubini od oko 50 cm i koncentrisan je ispod žbuna.

Jednogodišnji izbojci su tanki, maljavi, tamnosivi. Drvni pupoljci su mahom zašiljeni, dok su oni cvetni uglavnom nepravilni, zaobljeni i ne prijanjaju za granu. U prirodi, žbun starosti nekoliko godina čini više desetina izbojaka, koji usled velike sposobnosti za regeneraciju imaju snažnu tendenciju da se zgusnu.

Listovi su debeli, tamnozeleni, eliptično zašiljeni, nazubljenih ivica, a u osnovi imaju priperke. Lisna površina je glatka i sjajna. U proseku, listovi su dugi 6-8 cm, a široki 4-6 cm.

Cvetovi su belo-sivi, često ružičasto prebojeni, prečnika 10-15 mm. Hermafroditni su. Sastoje se iz 5 okruglastih belih kruničnih listića, 5 crvenkasto- zelenih čašičnih listića, 16-20 prašnika i jednog tučka. Skupljeni su u racemoznim cvastima (gronjama) sa oko 20 pojedinačnih cvetova, ali ih može biti i 30 u apikalnoj zoni izbojaka. Miris cvetova podseća na
oskorušu i mada čoveku nije baš prijatan, pčele i drugi insekti oprašivači rado ih posećuju.

Grana aronije sa različitim rodnim potencijalom:
a) spavajući pupoljak,
b) drvni pupoljak,
c) naborita rodna grančica,
d) rodni kolač,
e) kratka rodna grančica

Plodovi su bobice, okruglastog do spljoštenog oblika, tamnoplave, odnosno skoro crne boje. Epidermis je bogat pepeljkom, a sok tamnocrven. Grozd čini 15-20 plodova prečnika 5-12 mm i težine 1-1,5 g (težina 100 plodova iznosi 110-130 g). Dakle, plodovi su nešto krupniji od crne ribizle. U mezokarpu ploda se nalazi 5-8 semenki izduženog oblika i svetlosmeđe boje. Masa 100 svežih semenki iznosi oko 12 g, a suvih 4 g.

Scroll to top
English EN Srpski јezik SR
Select your currency
RSD Srpski dinar
EUR Euro