Potiče iz Severne Amerike, odakle je preneta u severne delove Evrope, gde je kasnije Petar Veliki prenosi u Rusiju kao ukrasnu biljku, a 80-ih godina je došla u Srbiju, i prvi zasadi, plantaže, su posađeni na obroncima planine Suvobor i Takovo.
Fiziologija aronije
Dužina vegetacionog perioda aronije u proseku iznosi 170 dana, a da bi plodovi sazreli potrebna je suma temperatura od 1500°C.
Morfologija aronije
Aronija predstavlja višegodišnji žbun koji, ako je dobijen iz semena, dostiže i 4 m visine.
Mesto aronije u sistematici biljaka
Crna aronija (Aronia melanocarpa Elliott) pripada podfamiliji Pomoideae familije Rosaceae.
Aronija i nauka
Naučno je dokazano da visoki unos voća i povrća ima povoljne efekte na smanjenje rizika od nastanka degenerativnih bolesti i da utiče na dugovečnost.
Postojbina Aronije
Postojbina vrste Aronia melanocarpa je istočni deo Severne Amerike. U Evropu je uneta 1834. godine u okolinu Sankt Petrburga.
Opis biljke
Aronia je listopadni žbun, visine do 2,5 m. Aronia cveta krajem maja i početkom juna, a plodovi sazrevaju od početka avgusta do sredine septembra.
Hemijski sastav aronie
U poređenju sa drugim popularnim voćem u Evropi, kao što su borovnice, brusnice ili višnje, ARONIA se odlikuje najvećim sadržajem antocijana i ukupnih polifenola.
Aronija i farmakologija
Plodovi aronije su jedan od najbogatijih prirodnih izvora polifenola i antocijana. Glavne flavanolne komponente su procijanidini.
Aronija popravlja zdravlje
Aronija jača imunitet i popravlja krvnu sliku. Plodovi aronie su jedan od najbogatijih prirodnih izvora antocijana.
Aronija i dijabetes
Aronija je povezana sa regulacijom insulina, sprečava nagle skokove i opadanje nivoa šećera u krvi što je od velike koristi dijabetičarima.
Aronija štiti srce
Naučna istraživanja su pokazala da aronija i njene lekovite komponente štite od zapaljenje krvnih sudova i stvaranje trombova ili ugrušaka.
Aronija poboljšava rad jetre
Jetra je svakodnevno izložena oštećenju usled gojaznosti i masnih naslaga, alkohola ili hemijskih materija iz hrane, vode ili lekova.
Aronija je prirodan lek
Veliki broj naučnih istraživanja je pokazao da matični sok aronije deluje na rast različitih tipova kancera i pomaže kao dodatak ishrani tokom hemoterapije uz eliminaciju toksičnih produkata lečenja.
Aronija topi kilograme
Aronija ima malo kalorija, ne sadrži masti, ali sadrži specificne prirodne vrste voćnih šećere koji pogoduju radu pankreasa i ne izazivaju povećanje šećera kod dijabetičara.
Aronija je hrana budućnosti
Matičan sok aronije je prirodno obogaćen biološki aktivnim komponentama koji u malim količinama sprečavaju oštećenja ćelija, tkiva i više organa.
Aronija kao antioksidant
Aronija je moćan antioksidant koji neutrališe i eliminise štetne slobodne radikale koji se svakog časa stvaraju u našem telu i utiču na zdravlje.