Sortiment aronije

Sortiment aronije nije tako brojan i u proizvodnji se nalazi mali broj sorti, koje su uglavnom selekcionisane u zemljama istočne i severne Evrope.

Viking – sorta dobijena u Finskoj i proširena u nordijskim oblastima i Poljskoj. Veoma je bujnog i uspravnog porasta. Desetogodišnja biljka dostiže oko 2 m visine, a posle 15-20 godina i cela 3 m. Izražene je otpornosti na hladnoću, koja je uporediva sa nordijskim sortama crne ribizle. Rano ulazi u period rodnosti i daje visoke prinose: u trećoj godini daje 3-4 kg plodova po žbunu, da bi se u dvanaestoj godini prinos povećao na nivo od 8 do 10 kg. Sazreva ujednačeno. Plodovi su krupni i nisu skloni osipanju; čvrst epidermis omogućava mehanizovanu berbu.

Nero – češka sorta, uvedena u proizvodnju krajem 60-tih godina u tadašnjoj Čehoslovačkoj i Nemačkoj. Najviše se gaji u Nemačkoj, Rusiji, Litvaniji i Estoniji, a sve više se širi i u Poljskoj. Žbun je uspravan i lako se razmnožava. Produktivnost je visoka. Plod je bogat antocijanima i vitaminom C, i pogodan je za mehanizovanu berbu.

 

Moravska slatkoplodna – takođe iz Češke, slična prethodnoj sorti.

Žbun je uspravan, ali manje bujan.

Veoma je produktivna sorta, u punoj rodnosti daje i do 12 kg plodova po biljci.

Altajska krupnoplodna – selekcionisana 30-ih godina u Rusiji, na Altaju, gde je aronija široko rasprostranjena.

Žbun je uspravan i veoma otporan na hladnoću.

Produktivnost je prosečna, a plod krupan i bogat antocijanima.

 

F1/7 i F1/28 – novije selekcije, dobijene na Panonskom univerzitetu Mosonmagyaróvár u Mađarskoj. U njihovim uslovima pokazale su da mnogo obećavaju – produktivnost je slična kao kod sorti Nero i Viking, ali su biljke manje bujne.

U druge, manje rasprostranjene sorte spadaju: engleski Elliot, nemačka Rubina i danski Aron. Najzad, treba pomenuti Brillant, sortu engleskog porekla, koja se koristi kao ukrasna biljka za živu ogradu, a karakteriše je blistava boja listova koja se menja tokom godine.

I na kraju treba pomenuti sortu Aronia melanocarpa Rubinija koja je prva stigla u Srbiju iz bivšeg SSSR-a.

Scroll to top
English EN Srpski јezik SR
Select your currency
RSD Srpski dinar
EUR Euro